8 dolog, amit mindenképp át kell élned az egyetemi évek alatt

egyetemi-evek

Az egyetem fontos! De vajon mik azok a dolgok, amikért érdemes továbbtanulni? Összeállításunkban 8 olyan dolgot olvashattok, amiket mindenképpen át kell élnetek az egyetemi évek alatt, hiszen ezek teszik emlékezetessé, vagy éppen hasznossá az eltöltött éveket.

  1. Benézni egy-két órára. Bizony-bizony ez sem árt, persze a tanulás is nagyon fontos szempont, de gondoljunk csak bele, találnánk ennél megfelelőbb fórumot arra, hogy hasonló érdeklődésű kortársainkkal találkozzunk és ismerkedjünk meg. A kapcsolatépítés nem csak szórakozás céljából hasznos, hanem később a karrierünknek sem árt.
  2. Csoport vagy tankör bulik. Általában az évfolyamot kisebb csoportokba osztják, ahol szorosabb együttműködés is kialakul. Ez általában az órabeosztásban játszik nagy szerepet, valamint egy közös levelezőlistán keresztül oszthatjuk meg egymással a tapasztalatainkat, jegyzeteinket. Érdemes ezekkel az emberekkel jó kapcsolatot ápolni, mert gyakran könnyebb egy-egy vizsgára közösen felkészülni vagy segítséget kérni tőlük, hogy tapasztalataik alapján milyen órákat vegyünk fel a kötelezőeken túlmenően.
  3. Diákszervezetek. Minden egyetemen találhatunk ilyen közösségeket, ahol a hasonló hobbi, vallás, érdeklődési kör alapján tömörülnek a hallgatók. Gyakran itt fejleszthetjük egyéb készségeinket pl.: újságírás, különböző rendezvények szervezése, az egyetemi órákon felül érdekes előadásokat hallgathatunk a szakmai körök ülésein, vállalhatunk együtt társadalmi munkát, és még sorolhatnánk.
  4. Külföldi ösztöndíjak. Az egyetemen talán az egyik legnagyobb és legnépszerűbb extra a különböző ösztöndíj programok széles köre, melynek keretén belül egy külföldi partnerintézménynél tölthetünk egy vagy több félévet. Ezalatt építhetjük a külföldi kapcsolatainkat, értékes barátságokat köthetünk, megismerhetünk más kultúrákat, oktatási rendszereket és teljesen műs tárgyak közül is szemezgethetünk. A legjobb az egészben, hogy gyakran ösztöndíjat is kapunk a program erejéig így a külföldi tartózkodás költségei jelentősen csökkennek, pláne, ha még kollégiumot is sikerül szereznünk. Ezen felül az önéletrajzunkban is jól mutat egy-egy külföldön töltött félév.
  5. Pályázatok, versenyek. Ez szintén az önéletrajzunkat gyarapíthatja. Itt felmérhetjük tudásunkat, értékes díjakat nyerhetünk és gyakran gyakornoki program is a jutalmak között szerepel.
  6. Buli, buli, buli. Rengeteg lehetőség arra, hogy kiéljük magunkat. Legtöbben a húszas éveink egy részét töltjük az egyetemen, amikor végre úgy érezheti az ember, hogy elszabadul otthonról és a szülei már nem feltétlenül szólnak bele az életébe. Az egyetem keretében rengeteg buli lehetőség adatik meg: gólyatábor, gólyabál, balekoktatás, szakestek és társai. Persze mindig igyekezzünk megtalálni és betartani a határokat.
  7. Nyelvtanulás. Sok helyen alapkövetelmény a nyelvvizsga a diplomához, de itt még nincs vége, mert a való életben is a legtöbb munkahelyen elengedhetetlen, vagy legalábbis mindenképpen előny. Sok helyen ráadásul ingyen biztosítanak a hallgatóknak a nyelvórákat, amiért máshol súlyos összegeket kellene fizetni.
  8. Tanulás. Most talán sokan húzzák a szájukat, de érdemes belegondolni, hogy egy-egy tanfolyam vagy továbbképzés több százezerbe is kerülhet, míg Magyarországon minden szinten az első diploma megszerzése ingyenes.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.