Szakácsok Ausztriában

Manapság számos fiatal gondolja úgy, hogy nekivág a világnak, és kipróbálja magát más országokban is. Sok magyar dolgozik az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, s természetesen a Magyarországgal közvetlenül szomszédos országokban. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol Nyugat-Magyarország fiataljainak jó része dolgozik, akár szezonálisan, akár hosszabb távon. Nagyon sok magyar dolgozik szakácsként is.

Igen népszerűek a szakács és receptblogok is, amelyekből ha ügyesek vagyunk akár meg is lehet élni. De ez azért kevesek kiváltsága.

Munkabérek és munkaidő

Egy kezdő szakács Ausztriában 1200-1300 eurót keres, persze itt is nagy a szórás, a hely profilja válogatja. Állandó állásnál a szakácsok heti 40-48 órát dolgoznak, a szezonra szerződtetett bedolgozó szakácsok viszont heti 6-7 nap, akár napi 10-14 órákat is dolgoznak, ennek megfelelően ők több pénzt is keresnek.

Síszezon

Ausztriában kiemelt fontosságú a síszezon, ekkor az alpesi síparadicsomok tömve vannak, így az éttermekben, szállodákban állandó a kereslet a szakácsokra is. Ilyenkor nem ritka, hogy egy-egy szakácsokból, konyhai kisegítőkből és más szakmabeliekből álló csapat autóba ül, és végiglátogatja a szakmai körökben ismert helyeket, munkalehetőség után kutatva.

Pályakezdőként az ilyen helyeket nagyon nehéz elhelyezkedni, mivel a vendégek nagy száma miatt nincs idő a betanításra, s a viszonylag sok munkakereső mellett nincs is szükség a rutintalan kezdők szerződtetésére. A legtöbb munkaadó azonnali belépéssel keresi a szakácsokat, akiknek első nap jobb esetben csak bemutatják a helyet, azonban másnap már teljes erőbedobással részt kell venniük a hatalmas iramot diktáló konyhai munkákban.

A legtöbb síszezoni állást Tirol, Voralberg és Salzburg tartományokban hirdetik meg, itt a legélénkebb a síszezon. A német nyelv társalgási szintű ismerete feltétel, a bérek a szokásos 1200-1300 eurótól kezdve akár a 2500 euróig is felkúszhatnak, ismét csak a hely minőségétől, és a munka jellegétől függően.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.