Milyen szempont alapján válasszunk porzsákot?

Ha porzsákos porszívónk van otthon, időnként tanácstalanok lehetünk, hogy milyen típusú, anyagú porzsákot vásároljunk a készülékünkhöz. Most összegyűjtöttünk néhány főbb szempontot ahhoz, hogy könnyebben tudjunk dönteni.

Egyszerű kezelhetőség

Sokféle porszívóhoz adnak egy textil porzsákot, amit akár hosszú ideig is használhatunk, viszont nem mindenki méltányolja a textil porzsák ürítését, mert újabb porfelhőt generál, és a négy falon belül ez semmiképp nem kivitelezhető úgy, hogy ne hagyjon a művelet maga után piszkot.

Ha az egyszerű kezelhetőséget tartjuk szem előtt, mindenképpen szintetikus vagy papír porzsákot vásároljunk, mert ezeket könnyedén tudjuk cserélni.

Allergia

Sokan szenvednek porallergiától, de fontos tudni, hogy abban, amit összeporszívózunk, nagyon sok féle “összetevő” lehet, kezdve a pollenektől a poratkáig. Ha ezt nem tolerálja a szervezetünk, célszerű a legbiztosabb védelmet választani, ez pedig a szintetikus porzsák. Nagyon jól megszűri a port, még a legapróbb porszemcséket is képes magában tartani, így a porzsák tartalma nem kerül vissza a levegőbe. Többféle típusa létezik, van kifejezetten antiallergén verzió is, de alapvetően a szintetikus porzsákok mindegyikéről elmondható, hogy erre a problémára a legjobb megoldást nyújtja.

Ár és tartósság

Ha az ár a legfontosabb szempontunk, akkor a textilporzsák lesz a legmegfelelőbb a számunkra. Bár kicsit macerás az ürítése, ha ezen sikerül felülemelkedni, akkor jó választás lehet. Allergiásoknak viszont nem ajánljuk a textil porzsákot, mert nem szűri meg olyan jól a port, mint például a szintetikus, illetve az ürítés során felszabaduló porszemcsék sem tesznek jót a szervezetnek.

Viszont sokáig használhatjuk, de néha nem árt, ha azért az ürítés mellett egy kicsit komolyabb tisztításnak is alávetjük.

Jó szívóerő

Talán nem is gondolnánk, hogy a porzsák befolyásolhatja a porszívó szívóerejét, pedig nem mindegy, hogy mennyire van megtelve. A papír porzsákot például célszerű gyakrabban cserélni, mert amikor kezd megtelni, csökkentheti a porszívó teljesítményét. Ellenben a szintetikus porzsákok állandó teljesítményt biztosítanak a készülék számára a használatuk során, még közel teli állapotban is. Természetesen a szintetikus porzsák esetében is fgyeljünk arra, hogy ha megtelt a porzsák, akkor cseréljük ki.

Mindegyik szempont alapján tud választani megfelelő porzsákot a www.porzsakpont.hu weboldalon.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.